beerwolf-solaes
Decoratief rode lijn

De Landelijke winnaar: Solaes!

Beerwulf Brouwerij Verkiezing

Het is hard gegaan met Solaes. Begin 2017 produceerde de brouwerij in Sommelsdijk zijn eerste bier, ruim een jaar later worden ze verkozen tot favoriete brouwerij van Zuid-Holland. Daar stopt het niet, ze winnen ook de landelijke Beerwulf brouwerij verkiezing: Solaes is de favoriete brouwerij van Nederland!

Bier van Goeree-Overflakkee

Tijdens de finale van de brouwerij verkiezing worden tevens bieren geproefd van de provinciewinnaars door een deskundige jury. Dit oordeel weegt voor de helft mee in de uitslag. De bieren van brouwmeester Jan-Willem Kramer vallen dus in de smaak. “We zijn inmiddels gestopt met reclame maken, maar de vraag naar ons bier blijft”, vertelt Jan-Willem. Bij Solaes hebben ze iets historisch neergezet: voor het eerst in ruim 200 jaar wordt er op het eiland Goeree-Overflakkee weer bier gebrouwen.

Maatschappelijke betrokkenheid

In de Solaes brouwerij komen twee zaken bij elkaar waar Jan-Willems hart van open gaat: liefde voor bier en maatschappelijke betrokkenheid. Zijn ideeën om zelf te gaan brouwen namen vaste vormen aan na een bezoek aan brouwerij De Prael in Amsterdam. “Dat was het beslissende moment voor mij”, herinnert Kramer zich. “Ik voelde heel sterk: dit wil ik ook.”

Zo ontstond er in Sommelsdijk een brouwerij die werk en kansen biedt aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Solaes werd gevestigd in een voormalige kroeg, waarmee een leegstaand pand, op een centrale plek in het dorp, nieuw leven ingeblazen kreeg.

Troost

Met de naam Solaes grijpen de brouwers van Flakkee terug naar de traditie van de rederijkers, de amateurvoordrachtkunstenaars uit de late Middeleeuwen. “Het betekent zoiets als troost”, legt Jan-Willem uit. “We zochten een naam die ze ‘over de brug’ (de rest van Nederland) ook uit kunnen spreken.”

De brouwerij is op en top Flakkees: zelfs de schorten, flesopeners, bierviltjes en glazen worden op het eiland gemaakt, bedrukt en gegraveerd. Als het aan de brouwers ligt, worden er ook smaken van hun eiland in het bier verwerkt. 

Balans

Solaes zoekt in hun bieren altijd balans tussen creatief zijn als brouwer en zoveel mogelijk mensen laten genieten van de bieren. Bieren met een typisch Flakkees karakter: een beetje bars, maar met een groot hart.

Meer informatie op Beerwulf.com