solaes-brewpub
Decoratief rode lijn
Hoe het allemaal begon

Het verhaal

Bedacht, gebrouwen en gebotteld op Goeree Overflakkee
Overal geproefd en gedronken

Ons verhaal begon klein maar met een grote gedachte. Inmiddels wordt ons bier overal geproefd en gedronken. Hoe onze reis eruit ziet? We nemen je graag even kort mee in het verhaal achter Solaes.

Liefde voor bier en maatschappelijke betrokkenheid

Het verhaal van Solaes begint zo rond 2016. Oprichter Jan-Willem Kramer maakt een rondvaart langs een aantal Amsterdamse bierbrouwerijen. Een van deze brouwerijen, combineert het maken van bier met het bieden van kansen aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Jan–Willem, destijds manager bij een grote zorginstelling én bierliefhebber, zag twee van zijn passies samenkomen. Hij dacht: “Dat wil ik ook”.

De droom concreet: een bierbrouwerij

Vanaf dat moment had Jan–Willem een duidelijk doel. Met veel passie en volharding leerde hij bierbrouwen. Gewoon, in de schuur achter zijn huis. Ondertussen werd eind 2016 een volgende belangrijke stap gezet in de geschiedenis van Solaes. Jan-Willem gaat namelijk de samenwerking aan met Joost van Welsenis, de sturende kracht achter de zorgkringloopwinkels van GOED voor GOED. Samen maakten ze het plan voor de bierbrouwerij concreet.

Bier met een knipoog naar de Middeleeuwen

Bij bier en een brouwerij hoort natuurlijk een naam. Het werd ‘Solaes’, wat zoiets als troost, soelaas betekent. De naam Solaes komt uit de statuten van de rederijkers, amateurdichters en voordrachtskunstenaars uit de Middeleeuwen. Niet voor niks is de naam Solaes een knipoog naar die tijd. Met de komst van Solaes is er namelijk voor het eerst sinds de Middeleeuwen weer een bierbrouwerij op Goeree-Overflakkee.

solaes-tap
solaes-glas

Bier van Goeree-Overflakkee,
door de mensen van Goeree-Overflakkee

De gedachte van een eilandelijke bierbrouwerij werkt aanstekelijk. Heel veel mensen helpen vanaf het eerste moment om Solaes van de grond te krijgen: van het maken van logo’s tot het graveren van schorten voor de kastelein. Zo heeft menig ‘Eilander’ een steentje bijgedragen aan wat Solaes nu is. En nog steeds. Ons bier bestaat dankzij de grote groep enthousiastelingen die Solaes een warm hart toedraagt. Ook nu wordt nog altijd alles op Goeree-Overflakkee gemaakt. De schorten, flesopeners, bierviltjes, glazen, noem maar op. Solaes wordt gemaakt door de bewoners van Goeree-Overflakkee mét producten van het eiland.

Opening proeflokaal

Een belangrijke mijlpaal is de opening van ons eerste pand in 2017. In Sommelsdijk wordt een historisch dijkpand (en voormalig dorpskroeg) omgetoverd tot proeflokaal en bierbrouwerij. Bovenaan ‘dn diek’ zijn mensen welkom voor het proeven van de karakteristieke bieren. Onderaan ‘dn diek’ staan de ketels en wordt er Solaes bier gebrouwen. Het proeflokaal is eigenlijk gelijk een succes. Menig bierliefhebber is er op vrijdag en zaterdag te vinden voor een portie onvervalste gezelligheid en een goed glas bier. In het proeflokaal in Sommelsdijk beleef je ons bier waar het allemaal begon.

proeflokaal-sommelsdijk

Succes

Het bier en het bijbehorende proeflokaal zijn een enorm succes. Het gaat hard. Ruim een jaar nadat het eerste bier wordt gebrouwen, wint Solaes mooie prijzen. Tijdens de Beerwulf Brouwerij Verkiezing van 2018 worden we namelijk verkozen tot favoriete brouwerij van Zuid-Holland én favoriete brouwerij van Nederland! Solaes valt goed in de smaak. In Sommelsdijk is de brouwruimte al snel te klein en er wordt uitgeweken naar brouwketels buiten het eiland. Dit is het moment dat de zoektocht naar een grotere ruimte op Goeree-Overflakkee begint.

beerwolf-solaes

Bierfestival en meer: Staerk Staeltje Solaes

Dat Solaes meer is dan bier, bewijst het jaarlijkse festival Staerk Staeltje Solaes. Dit evenement wordt in samenwerking met GOED voor GOED georganiseerd en vindt in 2018 voor de eerste keer plaats.
Het is een uniek festival waar Solaes bier, muziek, theater, poëzie, kunst, lekker eten en bevriende brouwerijen samenkomen. Staerk Staeltje Solaes wordt ieder jaar op een wisselende, bijzondere locatie op Goeree Overflakkee gehouden. De kaarten zijn vaak al verkocht ruim voordat de locatie en artiesten bekend zijn.

Brouwerij naar Ouddorp

De zoektocht naar een grote ruimte om bier te brouwen stopt in 2020. We vinden in voormalig cichoreifabriek De Ceres in Ouddorp het pand van onze dromen. Het gebouw wordt met heel veel zorg omgebouwd tot brouwerij en Brewpub. Het pand is gasloos en helemaal van deze tijd. Oude details zijn bewaard gebleven, wat zorgt voor sfeer en karakter. Dankzij de tien aanwezige ketels is het brouwen van Solaes bier weer helemaal terug op Goeree-Overflakkee.

ceres-ouddorp
ceres-ouddorp
ceres-ouddorp

De allerlaatste bierfles in Sommelsdijk wordt in januari 2024 gevuld. Daarna worden de ketels ontmanteld en vindt het brouwen volledig in Ouddorp plaats.
Leuk om te weten: van de wortels van de cichoreiplant werd vroeger koffiesurrogaat gebrand. We gingen in Ouddorp dus van koffiebranden naar bierbrouwen.

sommelsdijk-brouwerij
Allerlaatste fles gevuld in Sommelsdijk

Opening Solaes Brewpub Ouddorp

In februari 2024 opent de Solaes Brewpub in Ouddorp. Een mooi moment waar we met veel passie naartoe hebben geleefd. Je kunt er terecht voor een heerlijk bier gecombineerd met de mooiste gerechten. Beide locaties, Sommelsdijk en Ouddorp, hebben beiden hun eigen karakteristieke uitstraling en sfeer.

Solaes Bier: bedacht, gebrouwen, gebotteld op Goeree-Overflakkee. Overal geproefd en gedronken.

solaes-brewpub