extra-img

Het verhaal

Voor het eerst sinds de middeleeuwen krijgt Goeree-Overflakkee een eigen bier. De naam, Solaes, komt uit de statuten van de rederijkers, amateurdichters en voordrachtskunstenaars uit die tijd.

Het begin

,,Vier jaar geleden kreeg ik een rondvaart langs Amsterdamse brouwerijen aangeboden”, zegt Jan-Willem Kramer. ,,Daar kwam ik terecht in een brouwerij die grotendeels draaide op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat zo mooi heet. Dát wil ik ook, dacht ik. Twee van mijn passies kwamen samen.”

,,Om die eigen brouwerij te beginnen, moest ik eerst leren bier te brouwen. Dat heb ik me de afgelopen jaren in mijn eigen schuur eigen gemaakt. Eind 2016 raakte ik over mijn plannen in gesprek met Joost van Welsenis. ,,Een zorgbrouwerij, dat moeten we doen, reageerde hij.” Van Welsenis is de motor achter de Goed voor Goed-kringloopwinkels, een inzamelloods en een Repair Café op Goeree-Overflakkee, waarmee hij ‘moeilijk bemiddelbaren’ aan een zinvolle dagbesteding helpt. Het tweetal zag wel voor zich hoe deze mensen een rol konden spelen in de bierproductie-op-hobbyschaal.

In de maanden die volgden, bleek het enthousiasme aanstekelijk. ,,In Sommelsdijk was iemand die een logo wilde ontwerpen. Een ander bleek bereid dat logo op leren schorten te verwerken. In nauw overleg met de gemeente werd een ruimte in Sommelsdijk in gebruik genomen die benedendijks als brouwerij dient en waar op dijkniveau het proeflokaal is.

Verkooppunten

footer-img