STAERK STAELTJE SOLAES

Dat Brouwerij Solaes tot de beste brouwerij van Nederland is gekozen moet gevierd worden.  Zo is het idee ontstaan om een uniek festival te organiseren zoals men nog niet eerder beleefde op Goeree-Overflakkee.

Zaterdag 6 oktober wordt “Sterk Staeltje Solaes” gepresenteerd. Dit is een festival in de kern van Sommelsdijk dat tussen 13.00 en 22.00 uur een aaneenschakeling heeft van muziek, theater, cabaret, film en nog veel meer. Uiteraard zet Solaes zelf ook het beste beentje voor met hun bieren en doen dat in goed gezelschap. Behalve de bieren van brouwerij Solaes zijn er ook de prijswinnende bieren van Ebontree (Dordrecht) en Rott. Brouwers (Rotterdam) te vinden.

Het festival wordt gehouden op een unieke locatie. De oude loodsen van voormalig “Constructiebedrijf Vis” aan de Westelijke Achterweg in Sommelsdijk zijn omgetoverd tot een industrieel decor waar men naast eten en drinken van alles kan zien, horen en beleven. Er zijn d.j.’s, singersongwriters, bands, cabaretiers, workshops (bv. bieryoga), film en nog veel meer.  Omdat het festival ook toegankelijk is voor kinderen zijn er ook kinderaktiviteiten in het programma opgenomen.

Het belooft een uniek evenement te worden, waar voor ieder wat wils is. 

HET FESTIVAL IS UITVERKOCHT!

13.30 en 17.45 uur REMKO WILLEMS en JOSHUA SMITS zijn gitaristen met een voorliefde voor de ouderwetse gipsy muziek maar schuwen de latin, blues of rock muziek ok niet. Het vakblad De Gitarist plaatste Remko in de top 10 van beste akoestische gitaristen van de Europa.

14.30 uur KIKI BUSIO is in de muziek scène beneden de rivieren al een begrip. Met haar 25 jaar is ze de jongste artiest tijdens het festival maar heeft al een berg ervaring opgedaan tijdens andere festivals. Eigen nummers en covers worden op een unieke wijze gebracht in haar kenmerkende gitaarspel.

15.30 uur ROEL C. VERBURG is een buitenbeentje in het Nederlandse cabaret. Een stand-upper met muziek wordt hij wel genoemd en menigeen kent hem ook van zijn vaste optredens bij Veronica. Scherp, origineel, zeer muzikaal en altijd goed voor een vette lach en meezinger.

16.15 uur DAVE VON RAVEN EN SENOR ALBERTO zijn ras Rotterdammers en neer gestreken op Goeree-Overflakkee. Beiden met een grote liefde voor jaren 60 laten ze ons dit keer dansen op vinyl. De plaatjes en de praatjes…..

17.00 en 19.45 uur BIG BO is een begrip bij de bluesliefhebbers. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert.

18.45 uur PIERRE VAN DUIJL FAMILY & FRIENDS  Men kent ‘m van De Parade of van de Nacht van de Kaap of van zijn rol uit de film Ja Zuster Nee Zuster maar in ieder geval als de zanger van het onvervalste Rotterdamse levenslied. Als de kelen toch goed gesmeerd zijn dan moet dit optreden ook weer een succes worden. Onder de naam Family & Friends spelen er ook nog extra muzikanten mee zoals. Peer Wassenaar en Marcel Kosters maar ook z’n meiden Doris en Lola varen vocaal gewoon mee.

20.30 uur THE BALCONY PLAYERS zingen, swingen en springen met hun muziek tot dat er niemand meer op z’n stoel zit. In hun oldtimerbus touren ze over de hele wereld van festival naar festival. Hun opzwepende muziek is vaak de afsluiting van menig muziekfeest en op 6 oktober speelt de band dus gewoon in Sommelsdijk.

CIRQUE DU VINYL zien en horen we de hele dag tussen de optredens door. Cirque du Vinyl bestaat uit 2 vinyl fanatiekelingen die zichzelf de aliassen Ilja tequila en Rob Vatos Locos geven. Hun collectie bestaat uit de beste soul, rock, funk, jazz & pop, nieuw en oud van het zwarte goud, zoals ze dat zelf zo fraai hebben doen rijmen. Desalniettemin een belofte voor zowel pretentieloos als ongegeneerd dansen op de krakers van welleer en de bangers van de tegenwoordige tijd.

Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en rudimentair fingerpicking-werk.

Big Bo wint in 2015 de eerste prijs in de categorie solisten/duo’s, tijdens de prestigieuze Dutch Blues Challenge, de belangrijkste prijs voor Nederlandse Blues artiesten. In januari 2016 vertegenwoordigt Big Bo ons land tijdens de International Blues Challenge in Memphis USA, waar hij uit 2400 wereldwijde inschrijvingen de halve finale haalt, samen met 31 andere solisten/duo’s. Aansluitend verzorgt hij een uitstekende tournee langs de Juke Joints in Mississippi, daar waar het allemaal ooit begon.

Eind december 2015 verschijnt ook de nieuwe solo-cd “Traveling Riverside“. Dit 15 nummers tellende album kenmerkt zich door het integere en pure karakter ervan; Big Bo vindt het belangrijk om te laten horen hoe hij in al zijn puurheid klinkt en met dit album wilde hij het gevoel creëren van een live optreden. In 2016 wordt het album uitgeroepen tot Best Dutch Blues CD 2015. Big Bo heeft inmiddels 12 authentieke blues nummers uitgebracht op de nieuwe CD: getiteld “Preaching The Blues”, met muziek uit zijn nieuwe, gelijknamige theatervoorstelling.

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander.

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer.

Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek.

Inmiddels op 50-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, een ervaring die men niet snel vergeet.

Ze komt uit Brabant en daar kennen ze haar allemaaaaal ! KIKI BUSIO

Van kroeg tot feesttent en bedrijfsfeest tot festival, de inmiddels 25-jarige KIKI BUSIO heeft haar muzikale stempel al op veel plekken gezet. Samen met haar gitaar, kleed en lamp is ze altijd wel ergens te vinden. Haar interactieve houding misstaat haar niet. Kiki is gewoon Kiki en dat is voor velen al vermaak op zich. Beluister Kiki Busio nu ook op Spotify.

Cirque Du Vinyl bestaat uit 2 vinyl fanatiekelingen die zichzelf de aliassen Ilja tequila en Rob Vatos Locos. Hun collectie bestaat uit de beste soul, rock, funk, jazz & pop. nieuw en oud van het zwarte goud, zoals ze dat zelf zo fraai hebben doen rijmen. Desalniettemin een belofte voor een avond zowel pretentieloos als ongegeneerd dansen op de krakers van welleer en de bangers van de tegenwoordige tijd.

Moniek van Leeuwen en Ilse Roskam van The Balcony Players

THE BALCONY PLAYERS spelen 6 oktober op het Solaes festival. In hun oldtimerbus touren ze over de hele wereld van festival naar festival. Hun opzwepende muziek is vaak de afsluiting van menig muziekfeest en op 6 oktober speelt de band dus gewoon in Sommelsdijk.

Omdat we van een uitdaging houden en omdat we graag willen dat iedereen plezier kan beleven aan ons festival hebben we een hele goede gebarentolk  gevraagd die weet wat het is om te werken op een festival.

Mirjam Stolk behoort tot de beste tolken van Nederland en is waarschijnlijk ook wel de bekendste.  Mirjam tokt veel bij grote festivals en wordt veel gevraagd door diverse artiesten. Op tv is ze een veel gevraagde tolk en het optreden rond het songfestival met Waylon staat bij velen nog op het netvlies. We vroegen Mirjam om iets heel bijzonders te doen……. Het kan nu al legendarisch worden.

We willen CABARET en wat kies je dan….. ROEL C. VERBURG.

Toen zijn naam voor het eerst viel werden er spontaan ‘Verburg liedjes’ gezongen. Hij is immers de stand-upper die bij Veronica wekelijks muzikaal de lachspieren laat werken. Bij Concert at Sea ging een bomvolle spiegeltent uit z’n dak en zaterdag 6 oktober staat hij bij ons in Sommelsdijk!

KINDEREN GRATIS (met begeleiding) dus moet er ook gezond te eten en te drinken zijn want we moeten tenslotte het goede voorbeeld geven . Toch?

En gezond snoepen doe je zo……

The Sugarfighters koken gezonde snacks voor kinderen. In teveel producten uit de supermarkt zit veel te veel suiker. Dit moet anders kunnen. Wij denken dat ze het lekker zullen vinden, maar is dat ook zo? De kinderen zijn onze jury. Is het Top of Flop?

Geplaatst door The Sugarfighters op Maandag 27 november 2017